Dette indlæg indeholder sponsoreret indhold fra de virksomheder, der linkes til.
Et godt og sundt liv forudsætter gode madlavningskundskaber. Den gode mad kan altid købes lige i nærheden, men det er ikke bare smagen af den gode mad, ikke bare den kreative og fantastiske kombination af de forskellige ingredienser, som er så fantastisk ved madlavningen. Det er hele det at have hænderne solidt plantet i maden. Vide, hvordan kyllingen føles, inden den ligger i en færdig coq au vin. Og netop det at interessere sig for maden, dens liv og fremtid må ikke bare stoppe ved maden. Det skal også tænkes ind i den bolig, du bor i.
Bæredygtig mad, bæredygtigt tag
For billedet af en bæredygtig kylling, der er vokset op i et økologisk landbrug og har fået det helt rigtige foder, falmer en smule, når dyret bliver transporteret i en stor bil, der dræber naturen og klimaet, som den triller fra gården. Det er hårdt stillet op, men overdrivelse fremmer forståelsen. Og forståelsen skal være, at også din bolig må have det bæredygtige præg, som din mad skal have. Her handler det specifikt om sedum tage. Tage produceret med græs på toppen, så du belaster dit kloaksystem mindre. Det lyder måske som en skør ide, men den er god nok.
Græsset skal nemlig optage noget af al det regnvand, som falder på taget. Regnvand, som der kun bliver mere af over de næste mange år, hvis du spørger eksperter. Det vil altså være en hjælp for dit kloaksystem, om du fik plantet noget mere græs, og med græs på taget kan du ikke komme med undskyldninger som: ”jeg har ingen have” eller ”jeg bor i byen, hvor skulle jeg plante græs?” Sedum-tage giver en unik mulighed for, at vi alle kan gøre noget – alle, der lever med et tag over hovedet. Og græs på taget er måske bare en start på den bæredygtige fremtid, vi skal tilpasse os.
Flyt ind i fremtiden
I Kina har de f.eks. været i gang med at bygge bygninger kun bestående af planter. Deres problem er ikke den massive nedbør, men derimod den forurening, de oplever i millionbyerne. Der er så meget smog, at de må bygge bygninger for at få flere planter i byen. Det har vi ikke et behov for herhjemme. Men græs på taget kan hurtigt sætte tankerne i gang. For kan vi plante andre ting på taget, der kan optage CO2, som planter jo gør? Det kan du spørge dig selv, når du laver din bæredygtige kylling i køkkenet næste gang.