Dette indlæg indeholder sponsoreret indhold fra de virksomheder, der linkes til.
Efterhånden har vi alle hørt om sous vide. Mange af os har da også haft fornøjelsen af at smage mad, der er tilberedt sous vide. Det er dog formentlig ikke så mange af os, der ligefrem har prøvet at lave mad sous vide, eller sågar har apparaturet til det derhjemme.
Kort fortalt går sous vide ud på at tilberede mad i et vandbad. Vandet skal have den temperatur, som man ønsker sin mad tilberedt til, konstant. Derved vil maden selvfølgelig opnå denne temperatur, når der er gået tilstrækkelig lang tid.
Processen foregår ved, at maden lægges i sous vide-poser, som vakuumpakkes og derefter placeres i vandbadet. Man kan i poserne blande forskellige fødevarer, krydderier og urter, så man kan præge smagen i den ønskede retning.
Vandets temperatur indstilles, og herefter vil temperaturen i vandbadet være konstant. Som eksempel vil man ofte gerne ramme en kernetemperatur på sin oksesteg på 56°. Altså indstiller man sous vide-maskinen til at gøre/holde vandet 56° varmt, konstant.
Dette bevirker i sagens natur, at tilberedningen tager markant længere tid, end den vil gøre i ovnen ved 180°. Til gengæld undgår du, at det yderste kød er stegt helt tørt. Og bare rolig, der er selvfølgelig råd for, at du stadig kan få den lækre, karamelliserede stegeskorpe, som du ellers ikke får ved at benytte sous vide. Du skal blot stege dit kød af på en glohed stegepande, efter det har ligget i vandbad.
”Sous vide” er fransk for ”under vakuum”. Metoden med at vakuumpakke maden, inden den lægges i et vandbad, tjener det formål, at kødet eller grøntsagerne i posen kommer til at bevare saft og kraft, lige indtil det ligger på din tallerken.
Man kan nemt forestille sig, hvorledes det hele ville blive en underlig suppedas, hvis blot man puttede fødevarerne i en frysepose med masser af luft i og derpå sænkede den i vandbadet.
Foruden at bruge vakuumposer i forbindelse med sous vide-tilberedning, så kan vakuumposer meget andet.
Der er nemlig rigtig god ræson i at vakuumpakke sin mad. Derved forlænges holdbarheden, det er nemmere at portionsanrette på forhånd, og således kan teknikken både gavne økonomi samt mindske madspild.
Du skal i øvrigt være opmærksom, når du køber vakuumposer til madopbevaring, da der er forskel. Til en vakuumpakker med kammer skal således bruges glatte vakuumposer, mens du til en vakuumpakker uden kammer skal bruge vakuumposer med riller.